یک مدیر انبار و یا تدارکات باید قادر به توسعه یک سیستم کنترل موجودی موثر برای مدیریت تقاضای مشتری باشد. تقاضا برای محصول هزینههای موجودی، هزینه حمل، سفارش هزینهها و هزینههای ذخیرهسازی را کنترل خواهد کرد. سیستمهای کنترل موجودی به طور کلی به عنوان مدلهای فشار یا کشش دستهبندی میشوند. دانستن تعاریف، مزایا و معایب هر سیستم به شرکتی کمک میکند که در آن روش کنترل موجودی برای سازمان آنها بهتر عمل میکند.
فشار در سیستم نظارت بر انبار
سیستم هل دادن موجودی شامل پیشبینی نیازهای مشتری برای برآورده کردن تقاضای مشتری است. شرکتها باید پیشبینی کنند که کدام محصول خریداریشده را با تعیین مقدار کالا خریداری میکنند. شرکت به نوبه خود محصول کافی را برای برآورده کردن تقاضای پیش بینی شده ، فروش رفته و یا هدایت کردن کالا به مصرفکننده تولید خواهد کرد.
یک مثال از یک سیستم هل دادن مواد، برنامهریزی، یا MRP است. MRP، محاسبات مربوط به برنامهریزی مالی، عملیاتها و تدارکات را با هم ترکیب میکند. این یک سیستم اطلاعاتی مبتنی بر کامپیوتر است که زمانبندی و سفارش را کنترل میکند. هدف از این کار این است که مطمئن شوید که مواد خام و مواد مورد نیاز برای تولید در صورت نیاز در دسترس هستند.
مضرات سیستم فشار
مضرات سیستم کنترل موجودی فشار این است که پیشبینیها اغلب نادرست هستند چون فروش میتواند غیرقابلپیشبینی بوده و از یک سال تا سال بعدی متفاوت باشد. مشکل دیگر اینگونه سیستمهای کنترل موجودی این است که محصول می تواند بیش از حد در فهرست باقی بماند. این امر هزینههای شرکت برای دپوی این کالاها را افزایش میدهد. البته یک مزیت برای این سیستم این است که شرکت نسبتا مطمئن است که محصول کافی در دست دارد تا سفارشات مشتری را تکمیل کند و از ناتوانی در برآورده کردن تقاضای مشتری برای محصول جلوگیری کند.
کشش سیستم نظارت بر انبار
سیستم کنترل موجودی انبار با سفارش مشتری آغاز میشود. با این استراتژی، شرکتها فقط به اندازه کافی محصول را میسازند تا سفارشات مشتری را برآورده کنند. یک مزیت این سیستم این است که مازاد موجودی وجود نخواهد داشت که باید ذخیره شود، در نتیجه سطح موجودی انبار و هزینه حمل و نگهداری کالا را کاهش میدهد.
یک نمونه از سیستم کنترل موجودی انبار تنها سیستم just in time یا JIT است. هدف حفظ سطوح موجودی به حداقل با داشتن موجودی کافی، نه بیشتر و یا کمتر، برای برآورده کردن تقاضای مشتری است. سیستم JIT میتواند با کاهش مقدار فضای ذخیرهسازی مورد نیاز برای موجودی انبار و هزینههای نگهداری کالا، ضایعات را نیز از بین ببرد.
مضرات سیستم کشش
یک عیب عمده در این سیستم این است که احتمال دارد که یک شرکت به مشکلات پیچیده تری دست یابد، مانند یک تامینکننده که قادر به حمل یک محموله به موقع نیست. این باعث میشود که شرکت قادر به انجام این سفارش نباشد و به نارضایتی مشتری انجامد.
سیستم فشار کشش
برخی از شرکتها با یک استراتژی مواجه شدهاند و آن سیستم فشار یا کشش نامیده اند، که بهترین استراتژهای فشار و کشش را ترکیب میکند. این قانون پیشبینی دقیقتری از فروش میکند و سطوح موجودی را براساس فروش واقعی کالا تنظیم میکند. هدف تثبیت زنجیره تامین و کاهش کمبود محصول است که میتواند باعث شود مشتریان به جای دیگری بروند تا خریدهای خود را انجام دهند. با سیستم کنترل موجودی با فشار بالا، برنامه ریزان از سیستمهای پیچیده برای توسعه راهنمایی برای پرداختن به نیازهای تولید کوتاهمدت و بلند استفاده میکنند.
انتخاب سیستم درست
برای مدیران انبارها مدیریت این که همیشه بدانند تا چه مقدار کالاها را سفارش دهند و چه زمانی دشوار است. نوع سیستم کنترل موجودی به بخش بزرگی از نوع محصولی که تولید میشود بستگی دارد. در برخی موارد، خودرو برای مثال، ممکن است قادر به تولید با روش کنترل موجودی به موقع یا کشیدن فهرست موجودی نباشند.
تولید اقلام بزرگ مانند خودرو بسیار پیچیده است و خیلی طول میکشد تا تنها مقدار مورد نیاز برای برآورده کردن سفارشات خاص مشتریان را تولید کند. شرکتهای کامپیوتری، مانند دل ، سیستم فشار و کشش را ایجاد میکنند که در آن مواد خام و کالا از قبل سفارش داده شده و ذخیره میشود، اما کامپیوتر واقعی تا زمانی که مشتری سفارش میدهد مونتاژ نشده است.